Aktivist nedir, kime denir?
Aktivist, sözlük anlamı olarak eylemci manasına gelmektedir. Genel kavramı ise Aktivist eylemini yapanlar aktivizm olmaktadır. Politik veya toplumsal değişme olduğu zaman bilerek gruplar halinde eylem yapmaktadırlar. Bir nevi protesto olan bu eylemlerin amacı, değişme istememesi ya da zorla toplumu değiştirmek isteyenlere karşı bir duruş göstermeyi amaçlamaktadır.
Aktivist kavramı, muhaliflik ya da protesto kelimeleri ile aynı kelimelere eş anlam olmaktadır. Fakat Aktivist, sayısız bir şekilde politik ya da siyasal yönlendirmede bulunabilmektedirler. Geniş bir yelpazeye sahiptirler. Yani, politikacılara ya da gazeteye mektup yazmak, ekonomi hakkında boykot yapmak, şirketleri destekleme ya da protesto yapma, blog açarak protesto etme, sokaklar gerçekleşen yürüyüş ve grevleri yapmaya kadar hepsi Aktivist içerisine girmektedir. Gerilla tekniklerini dahi kullanan aktivistler, bir şeye karşı duruşunu her çeşitli yollar ile gösterebilmektedir. Bu aktivistler ayrıca kendi aralarında özgürlük savaşçıları olarak gruplara ayrılırlar. Bu savaşçılar karşı tarafa göre terörist olarak görülebilmektedir.
Ancak her Aktivist eylemi aktivizm ile alakası yoktur. Mesela gezi parkı ile dini ya da feminist olayları protesto etme çok farklı şeylerdir. Aynı şekilde dini eleştirenler ya da destekleyenler Aktivist bir eylem gerçekleştirmediği gibi, gezi parkı gibi çevreyi korumak için yapılan protestolar Aktivist içerisine girmektedir. Ancak gezi parkı olaylarının büyümesindeki etkinin Aktivist ile alakası olmadığını da belirtelim.
Aktivist Nasıl Olunur?
Aktivist olabilmek için her hangi bir belge ya da üyelik şartı bulunmamaktadır. Aktivist olabilmek sadece kişiye bağlıdır. Ayrıca Aktivist çeşitliliği de bulunmaktadır. Bunlara göre nasıl Aktivist olacağınızı da seçebilirsiniz.
- Lobicilik: Bu kişiler gruplar halinde en etkili şekilde boykot ve protestoları ederek, buna engel olan her şeyi saf dışı bırakırlar.
- Boykot: Boykot yapan kişiler genel olarak politika ve siyasal sebeplerden ötürü gerçekleşmektedir. Siyasal nedenlerden dolayı ülkenin ekonomisi düştükçe boykot eylemcileri daha fazla ortaya çıkmaktadır.
- Dönüşümcü Aktivizm: Genel olarak çökmüş bir devletin, barış ve yardım görüşmelerini yapıp yapmadığını kontrol eden kişilerdir. Bu sayede devletin doğru ya da yanlış söylediğini bilmektedir.
- Sivil İtaatsizlik: Devletin koyduğu yasaya karşı itaat etmeyip protesto eden Aktivist gruplara denmektedir. Bu kişiler, protesto ettiği bu yasaları ve kuralları tanımamaktadır. Ancak bu kişiler barışçıl bir şekilde protesto yapmaktadır. Örnek verecek olursak, oturma eylemleri, aç kalma grevi, imza toplama gibi.
- Protesto: Medyayı kullanarak görüş ve fikirleri en iyi şekilde boykot etme eylemidir. Bu Aktivist olaylar genelde tek tek yapılsa da gruplar halinde de görülebilmektedir.
Aktivist olabilmek için kişi sadece duyarlı olması gerekmektedir. Örneğin gözü önünde ağaçlar kesiliyor ve ormanlar yıkılıyor ise, buna karşı dur demek için gerekli yerlere mektup gönderir ya da kendisi gibi kişileri toplayarak imza, boykot ya da eylemler yaparak doğanın bozulmasını engelleyebilmektedir. Bu kişiler de Aktivist kişiler arasına girmektedir. Fakat çevreye ve insanlara zarar verecek derecede boykot, eylem ya da protesto etmek aktivistlik olmadığı gibi terörist sınıfına girmektedir. Her hangi bir şekilde çevreye ve canlılara zarar vermeden Aktivist olmanız en iyisi olacaktır.
Bu yazımızda aktivist ne iş yapar, aktivist olmak ne demek gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER AKTİVİST HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, aktivist konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan aktivist duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :