İçindekiler
Akademisyen Kimdir?
Öncelikle akademisyen kimdir öğrenmekte fayda var. Akademisyen , üniversite ve benzeri yüksek öğrenim kurumlarında öğretim işini gerçekleştiren, araştırmalar yapan ve özgün araştırmalarıyla alanına fayda sağlayan kişilere verilen genel mesleki unvana denmektedir. Peki akademik kadrolar nelerdir, hangileridir?
Akademik Kadrolar ve İlgili Terimler
Öğretim Elemanları : Akademik personellerin tümüne verilen genel isimdir. Öğretim Görevlisi , Araştırma Görevlisi, Uzman, Yardımcı Doçent, Doçent , Profesör kadrolarının tümü birden nitelenmek istediğinde “öğretim elemanları” terimi kullanılır.
Öğretim Üyesi : Yardımcı doçent, doçent ve profesör kadrosunda yer alan kişilere öğretim üyesi denir. Öğretim üyeleri doktorasını tamamlamış akademisyenlerden oluşmaktadır.
Öğretim Görevlisi : Öğretim görevlisi, doktora derecesine sahip olma zorunluluğu olmayan ve özel uzmanlığı gerektiren konularda yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere geçici veya daimi olarak görevlendirilen kimsedir.
Araştırma Görevlisi : Yüksek lisans ya da doktora aşamasında bulunan kişilere tanınmış olan bir kadrodur.
Uzman : Üniversitedeki çeşitli birimlerde, uzmanlık gerektiren işlerde görev alan kimselere denilmektedir.
Okutman : Üniversitelerde dil dersleri vermek, eski dilde yazılmış metinleri çözümlemek gibi asıl öğretime yardımcı işlerle uğraşan kişilerdir. Okutman nasıl olunur öğrenmek için TIKLAYIN
Akademisyen Nasıl Olunur?
Akademisyen olmak için öncelikle lisans eğitiminiz sırasında not ortalamanızı yüksek tutmalı ve yabancı dil öğrenmelisiniz. Bunlar lisans eğitiminizin bitmesinin ardından akademisyen olmanızı kolaylaştıracaktır. Peki nasıl akademisyen olunur?
Lisans eğitimizin bitmesinin ardından yüksek lisans eğitimi almak akademisyenlik için başlangıç noktasıdır. Yüksek lisans eğitimine başvuruda bulunmak için ALES, YDS gibi sınavlara katılmanız gerekmektedir. Talep edilen yüksek lisans puanları üniversiteye göre değişiklik göstermektedir. Yüksek lisans başvuru tarihleri içerisinde yüksek lisans yapmak istediğiniz üniversitenin ilgili enstitünün duyurularını takip etmeniz gerekmektedir. Bu duyuruları üniversitenin sitelerinden, resmi gazetelerden ve www.devlette.com üzerinden takip edebilmeniz mümkündür. Seçim sırasında ALES, YDS ve mezuniyet ortalamalarınız hesaplanmaktadır. Bunun yanında her üniversite yüksek lisans yapmak isteyen adaylarına sınav uygulamaktadır.
- Araştırma Görevlisi Olmak
Yüksek lisans eğitimi için ilgili üniversiteye araştırma görevlisi olabilmek için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda üniversiteden araştırma görevlisi maaşı almaya başlarsınız ve araştırma görevlisi kadrosuna yerleştirmeniz yapılır. Ancak her yüksek lisans yapan araştırma görevlisi olamaz. Araştırma görevlisi olmak için gerekli başvuru şartlarını sağlıyor olmanız ve seçilebilmeniz gerekmektedir. Araştırma görevlisi olma şartlarını öğrenmek ve nasıl araştırma görevlisi olunur öğrenmek için TIKLAYIN
- ÖYP Programı ( Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı)
ÖYP, öğretim üyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla yüksek lisans ve doktora için yurtdışına gönderilmek üzere akademik personel alınmasıdır. ÖYP programına başvuru yaparken ALES, lisans ortalaması ve yabancı dil puanı gerekmektedir. YÖK aracılığıyla yapılan başvurularda en yüksek puandan başlamak üzere yerleştirmeler gerçekleştirilir. ÖYP hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için TIKLAYIN.
- YLSY ( Yurtdışı Lisansüstü Eğitim Seçme ve Yerleştirme)
Akademisyen olmak için bir başka seçenek ise Yurtdışı Lisansüstü Eğitim Seçme ve Yerleştirme yani YLSY sistemidir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan bu program 2006 yılında başlatılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı bursu olarak da bahsedilen bu program ile öğrenciler devlet bursu alarak yurtdışında Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi alırlar. Programı tamamlayarak ülkemize dönen öğrenciler genellikle yardımcı doçent olarak göreve başlamaktadırlar. YLSY başvurusu için yalnızca ALES puanı dikkate alınmaktadır. Seçim yapılırken başvuranlar arasında en yüksek ALES puanına sahip adaydan başlanılmaktadır. YLSY hakkında daha detaylı bilgi almak için TIKLAYIN
- Öğretim Görevlisi Olmak
Üniversitelere akademisyen olarak adım atmanın bir başka yolu da öğretim görevlisi olmaktır. Öğretim görevlileri ilgili üniversitenin bünyesinde genellikle Meslek Yüksek Okullarında ders vermek amacıyla görevlendirilirler. Öğretim görevlisi olabilmek için ALES ve YDS istenmektedir. Yüksek lisans yapma öğretim görevlisi olabilmek için şart değiştir ancak genellikle deneyim talep edilmektedir. Öğretim görevlisi olmak için gereken diğer şartlar ve öğretim görevlisi hakkında detaylı bilgi için TIKLAYIN
İkinci Adım: Doktora
Bir akademisyen olarak kariyer yapmak istiyorsanız yüksek lisans eğitiminizin bitmesinin ardından doktora çalışmalarına devam etmeniz gerekmektedir. Doktora başvuruları yazımızda anlattığımız yüksek lisans başvuruları ile aynı şekilde olmaktadır.
Üçüncü Adım : Yardımcı Doçentlik
Doktora çalışmalarınızı bitirmenizin ardından yardımcı doçentlik ilanlarını takip etmeniz ve buralara usule uygun olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. İlanlar her yükseköğretim kurumunun kendi web adresinde yayınlanmaktadır. Yardımcı doçent olarak üniversitede ders verme, araştırma yapma ve makale yayınlama gibi faaliyetlerde bulunursunuz.
Dördüncü Adım : Doçentlik
Yardımcı doçent olarak görev aldığınız sürede yapmış olduğunuz ders verme, araştırma yapma ya da makale yayınlama gibi eylemlerin her birisi size ekstra puan kazandırmaktadır. Yeterli puanı kazandığınız taktirde ise doçent olma isteğiyle faaliyetlerinizi içeren dosyayı rektörlüğe iletmeniz gerekmektedir. Rektörlük gerekli incelemeyi yaptıktan sonra, aday doçent olabilmek için uygun ise mülakata çağırılır. Bu aşamayı da başarıyla geçen adaylar YÖK tarafından gerekli kadro açılmasının ardından doçent olarak görev yapabilirler.
Beşinci Adım : Profesörlük
Doçent kadrosunda görev yaptığınız sırada ders verme, araştırma yapma ve yayın yapma gibi faaliyetlere devam edilmektedir. Yine burada da bu etkinliklerin her birisinden puan toplanır. Gerekli puanın kazanılması durumunda ise profesörlük kadrosu için rektörlüğe başvuru yapılır. Dosya detaylı olarak incelenir ve YÖK tarafından kadro açıldığı taktirde de profesör olarak göreve başlanabilir. Bu süreçte herhangi bir mülakat aşaması bulunmamaktadır. Profesör olmak hakkında daha detaylı bilgilere profesör nasıl olunur yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Akademik Kariyerin Başlıca Zorlukları Nelerdir?
Kuşkusuz her mesleğin kendisine özgü zorlukları bulunmaktadır. Akademisyenlikte de sürekli olarak bir öğrencilik hali söz konusudur. Çünkü sürekli olarak okumak, araştırmak ve derlemiş olduğunuz bilgileri yazılı ve sözlü olarak iletmek durumundasınızdır. Akademisyenlik ciddi bir emek sarf edilmek ister, bu bakımdan zamanınızın çoğunu mesleğinize adamak durumunda kalabilirsiniz.
Akademisyenlikte Kariyer Basamakları Nasıl ve Ne Kadar Zamanda Tırmanmak Münkündür?
Sürekli olarak en düşük süreleri baz alacak olursak 2 sene yüksek lisans eğitimi, 4 sene doktora çalışması yaparsanız toplamda 6 sene sonra yardımcı doçent olmaya hak kazanabilirsiniz. Yardımcı doçent olmak için gerekli şartları sağlayınca yardımcı doçent, daha sonra da 3-4 sene içerisinde doçent olabilirsiniz. Profesör olmak için ise doçentlikten sonra 5 sene gereklidir.
DİĞER AKADEMİSYEN ALIMI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, akademisyen alımı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan akademisyen alımı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :