İçindekiler
Acil Tıp Teknisyeni (ATT) nedir, kimdir?
Acil Tıp Teknisyeni veya bilinen kısa adı ile ATT, hastalara ilk müdahaleyi gerçekleştiren ve hastaların hastanelere ulaşana kadar sağlık durumlarını gözeten sağlık personeline verilen isimdir. Paramedik olarak da bilinmektedirler. Acil tıp teknisyenleri; kaza, yangın gibi afetlerin sonunda yaralananlara, kalp krizi, felç, solonum yetmezliği gibi sebeplerle hastalanan kişilere ilk müdahaleyi gerçekleştirirler. Acil bir durum sebebi ile 112’yi aradığımızda gelen ambulansta ilk müdahalede bulunanlar acil tıp teknisyenleridir. Peki acil tıp teknisyenlerinin görevleri nelerdir?
Acil Tıp Teknisyeni (ATT) ne iş yapar?
Acil tıp teknisyenlerinin yapmakla yükümlü oldukları çeşitli görevler bulunmaktadır. Bunlar;
- İş organizasyonu yapmak,
- İntravenöz girişim yapmak,
- Oksijen uygulaması yapmak,
- Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak,
- Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak,
- Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak,
- Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak,
- Temel yaşam desteği protokollerini uygulamak,
- Temel yaşam desteği uygulaması sırasında yarı otomatik ve tam otomatik eksternal defibrilatörleri kullanmak,
- Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak,
- Mesleğe ait eğitim faaliyetlerine katılmaktır.
Acil tıp teknisyenliği oldukça zor bir meslektir. Peki ATT olmak istiyorum diyen kişileri nasıl bir süreç beklemektedir. Hangi okuldan, bölümden mezun olanlar ATT olabilir?
Acil Tıp Teknisyeni (ATT) nasıl olunur?
Acil tıp teknisyenliği sağlık alanında nispeten yeni bir meslek olarak kabul edilmektedir. Geçtiğimiz senelerde 4 senelik bir sağlık meslek lisesi mezunu olmak ve akabinde üniversitelerde bulunan acil tıp teknisyenliği bölümlerine dikey geçiş yaparak mezun olmak ATT olmak için yeterliydi. Fakat geçtiğimiz senelerde yapılan düzenleme ile sağlık meslek liselerinden acil tıp teknisyenliği bölümü kaldırıldı. Artık acil tıp teknisyeni olmak için bireyler üniversiteye giriş sınavlarına katılım göstermeli ve akabinde gerekli puanı almaları durumunda acil tıp teknisyenliği bölümünü kazanmaktır. Çok sayıda üniversitede bu bölüm 2 seneliktir. Bölümden mezun olmanız durumunda da stajınızı tamamlayarak acil tıp teknisyeni olarak görev yapmaya başlayabilirsiniz.
Acil tıp teknisyeni olma şartları nelerdir, kimler olabilir?
Acil tıp teknisyenliği mesleğini seçmek isteyen kişilerin insanlara yardım etmekten hoşlanan, dikkatli, temiz, soğukkanlı ve acil durumlarda hızlı karar alabilen kişiler olması gerekmektedir. Acil tıp teknisyenliği bölümünde erkek öğrencilerde 1.65 m’den, kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir. Harici olarak ATT olabilmek için yukarıda vermiş olduğumuz süreci izlemeniz yeterlidir.
Acil tıp teknisyenleri nerelerde çalışabilirler?
Ülkemizde son yıllarda sağlık alanında ciddi yatırımlar yapıldı. Sağlık alanında yapılan bu yatırımlar sağlık personellerinin de çalışma olanaklarını arttırdı. Acil tıp teknisyenleri, KPSS sınavından yeterli puan almaları durumunda kamuda ve bunun harici de özel sektörde iş bulabiliyorlar. Acil tıp teknisyenleri; 112 acil tıp istasyonlarında, acil servislerde, özel hastanelerde ve polikliniklerde, devlet ve üniversite hastanelerinde, özel ambulans servislerinde, özel tıp merkezlerinin acil servis ve yoğun bakım alanlarında iş bulabilmektedirler. Özel sektörde sağlık alanında oldukça rahat iş bulabilen acil tıp teknisyenleri, kamuda sadece kendi branşlarında istihdam edilmektedir.
Acil tıp teknisyenleri açık havada veya kapalı ortamlarda çalışma olanağına sahiptirler. Çalışma alanlarında düzen bulunmayabilir. Bunun yanında gece nöbetleri de bulunmaktadır. ATT çalışırken diğer sağlık personelleri ve hasta yakınları ile iletişim halindedir. Bu yazımızda acil tıp teknisyeni kimdir, boy ve kilo sınırı nasıldır, çalışma alanları, kaç yıl okur, olmak için hangi üniversiteden mezun olmak gerekir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca acil tıp teknisyenlerinin ne kadar maaş aldıklarına ACİL TIP TEKNİSYENİ MAAŞLARI yazımızdan ulaşabilirsiniz.
DİĞER ACİL TIP TEKNİSYENİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, acil tıp teknisyeni konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan acil tıp teknisyeni duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :