2B Arazisi Nedir? Üzerinde Kimler Hak Sahibi Olabilir?

2B arazisi, orman yasalarında belirtildiği gibi arsanın ve bölgenin kişiye ait olup orman dışında bulunan yerlere denmektedir. Kısacası 2B arazisi orman niteliği olmayan alanlara denir. 2B denmesinin sebebi ise orman yasalarının 2. Maddesi ve ilk yani B fıkrası olduğundan dolayı 2B arazisi denilmektedir.

Kadastro aracılığı ile orman sınırlarından çıkarılmış olan 2B arazileri, kazanımı geri olmayan, düzeltme yapılamayan araziler olduğundan dolayı pek önemli değillerdir. Türkiye’de yaklaşık 473 bin hektardan fazla 2B arazisi bulunmaktadır. Önemsiz görülse de bu 2B arazilerinin üstüne elektrik, su, doğal gaz tarzında birçok alt yapı yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bu alt yapıların sayısı 400 bini geçmektedir.



Dağlık alanlarda olmayan bu arazilerin büyük bir bölümü Mersin, Yalova, Antalya ve İzmit gibi şehirlerde sıkça görülmektedir. Ayrıca bu arazilerin üstünde zeytinlikler, narenciyeler, çeşitli meyve ve sebze gibi birçok bölgeler ve otlak yerlerinden oluşmaktadır. Bu arazilerde çeşitli prosedür uygulamak için bulunduğunuz ilin mal müdürlerine ya da defterdarına gitmeniz gerekmektedir. Ayrıca 2B arazilerinin satışı 2009 yılına kadar yasak olurken 2009 yılında eski Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül tarafından satışlarının yapılmasına onay vermiştir.

2B arazi sahipleri 2011 tarihinde çıkan yürürlükten dolayı gerekli yerlere söylenildiği gibi zamanında başvuru yaptıkları sürece hak sahibi olabilirler. Ancak zamanında yapmaz ve belgeler ile göstermez ise devlet el koyabilmektedir. Bunun yanı sıra 2011 yılından önce satın alan kişiler de aynı şekilde gerekli yerlere bedelini ödediğine dair belge ile başvurmalıdır. Her hangi bir dava konusu olmayan 2B arazilerine hak sahibi olabilirler. Bu kişiler yasa oluştuktan 6 ay içerisinde başvurmaları durumunda hak sahibi olurlar.

2B arazisine sahip olanlar kullandıkları arazinin kendilerini ait olduklarını belgelerini ve satış fiyatına itiraz etmedikleri zaman hak sahibi sayılırlar. Hak sahipliği yasası kadastro protokolleri hukuki işlemlerin ardında da güncellenmektedir. Hak sahipliği başvurusu yapanlar en az 3, en fazla 6 ay içerisinde işlemleri yapılmaktadır.

Bu taşınmaz 2B araziler hak sahiplerine doğrudan satılmaktadır. Arazinin bedeli %70 oranında olacaktır. Yani komşu sınır ve belediyelerin içerisinde yer alanlar 2.000 TL, bu sınırların dışarısında yer alan ise 1.000 TL şeklinde başvuru ücreti alınmaktadır. Peşin yapılan ödemelerde %20 indirim uygulandığını da hatırlatalım. Ancak bu ücret tebligattan sonra 2 ay içerisinde ödenmek zorundadır. Eğer satış bedeline itiraz edilir ya da dava açılırsa hak sahibinin hakkı kesilebilir. Ayrıca peşin ödeme yapmak isteyenler için çeşitli taksitlendirmeler de mevcuttur.

2B Arazisi Nasıl Alınır?

Orman niteliği taşımayan bu 2B arazilerinin alımı konusunda Maliye Bakanı resmi olarak internet sitesinde paylaşım yapmaktadır. 2B arazisi almak için yasanın sunduğu kurallar çerçevesinde son güncelleme sonrasında gerçekleştirilen 2012 yılından önce araziyi kullanan ya da arazi sahipleri satın almak için belirli bir süre, fiyat ve kanun çerçevesinde alabilecekler. Satış ücreti tamamen idare tarafından belirlenmektedir. Bu satış bedeline itiraz ya da dava açanlar 2B araziden mahrum kalabilecekler. Hak sahipleri kendileri başvurarak araziyi alabilirler. Hak sahiplerine ait olan listede bulunan kişiler kadastro belgeleri kesinleştikten sonra 8 ay verilen müddet içerisinde yetkili yerlere başvurmaları gerekmektedir. Bu arazilerin ücretini ödedikleri zaman direk olarak satılmasını isteyebilirler.

Başvuru süreleri bittikten sonra sonuçlar en fazla 6 ay içerisinde araziyi almak isteyenlere bildirilecektir. Satış bedeli olarak ise rayiç bedeli olan Pazar değerinin %70’ini ödemek zorundadırlar. Bu satış bedelleri yukarıda belirtildiği gibi belediye ve şehir sınırlarında ise 2.000, değil ise 1.000 TL ile başvuru yaparak yetkili kişiler araziye göre Pazar değeri bildirir ve taksitli ya da peşin olarak ödeme fırsatı verir.

2B Arazisinin Satışı Yapılır Mı?

2009 yılından önce orman değeri taşımayan bu arazilerin satışını yapmak yasaktı. Ancak 2009 tarihinde eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından satış onayı verildikten sonra bu arsalar üçüncü şahıslara satılabilmektedir. Bu satışların geçerli olabilmesi için iki taraf karşılıklı anlaşma içerisine girerek noter onayı yaptırmaları gerekmektedir. Noter onayı olmayan arazi satışları yasal olarak kayda geçmediğinden dolayı yasaktır.

Kanuna göre 2B arazilerinde alım ve satım yapabilmek için yasaya uygun anlaşma yapılmalı ve noter huzurunda onaylanmalıdır. Son yıllarda gelen yasa gereği her ne kadar bu noter onay kanunu değiştirildiyse de bu konu hakkında en güncel bilgileri bulmak da bir o kadar zordur. Bundan dolayı yapılan anlaşma sonrası Tapu ve Kadastro dokümanlarını bağlı bulundukları notere gitmeleri ve gerekli bilgileri alarak noter onaylı muvafakatname almaları gerekmektedir. muvafakatnameyi sadece arsa sahibi yani 2B arazi sahibi olan kişi alabilir. Daha sonra noter huzurunda eksiksiz olan belgeler ve imzalar sonrasında anlaşmalar sağlanır.

Genel olarak söylenen ve istenenler bağlı olan şehrin özel idaresine gitmeli, buradan ruhsatları almalısınız. Buradan 2B arazisine ait bütün belgelere sahip olabilirsiniz. Bu yetkili dairelere gelerek karşılıklı resmi anlaşma yapmak sadece alım satım yapan kişiler için değil, ayrıca yetkililer ve yasalar için de sağlıklı olacaktır.


DİĞER 2B ARAZİSİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, 2b arazisi konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan 2b arazisi duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.